רוקח קליני מהו? בכלל ואצלנו במרכז לייעוץ תרופתי אישי

רוקח קליני הינו רוקח בעל תאר מתקדם ב"רוקחות קלינית". בוגרי בית הספר לרוקחות בירושלים היום מקבלים תאר "דוקטור לרוקחות קלינית" (Pharm D), אחרים הם בעלי דוקטורט מאוניברסיטאות בחו"ל, או בעלי תאר שני ייעודי.

בשונה מהרוקח הקהילתי המוכר לנו היטב מהדלפק בבתי המרקחת, שנוהג לתשאל ולספק מידע אודות התרופות במעמד הניפוק והמכירה, הרוקח הקליני אצלנו, פוגש אותך במרפאתו, או בביתך, לפי בחירתך. הוא מייעץ על כל "מכלול הטיפול התרופתי" שלך, שכולל תרופות מרשם, ללא מרשם, תוספים ועוד, ומציג גם אלטרנטיבות לפי העניין. הערכת הרוקח הקליני מתבצעת לאור מחלותיך ותלונותיך הקליניות, ומתוך שיתוף הרופאים שלך כחלק מהייעוץ.

לנוהל רוקח קליני כפי שהפיץ משרד הבריאות ב 2016, נוהל 156 הקלק כאן.

ניהול הטיפול התרופתי – MTM?  מהו ניהול הטיפול התרופתי? ניהול מכלול הטיפול התרופתי?

MTM – MEDICATION THERAPY MANAGEMENT

ניהול הטיפול התרופתי, הנקרא MTM, הינו מונח הבא לתאר קשת רחבה של שירותים הניתנים ע"י רוקחים מומחים לניהול הטיפול התרופתי, בתוך הצוות הרפואי.medication Therapy management

בהגדרה שאומצה בקונצנזוס בשנת 2004, ע"י מקצוע הרוקחות בארה"ב, MTM הינו שרות, או קבוצת שירותים שמטרתם למקסם את תוצאות הטיפול התרופתי של החולה.

שירותים אלה ארה"ב כוללים: סקירת תרופתית מקיפה, ייעוצים פרמקותרפאוטים, ניהול טיפול נוגד קרישיות יתר של הדם, חיסון, חינוך והעברת תכניות בריאות לשינוי אורחות חיים (לחולי סכרת, יתר לחץ דם ואחרים) . ושירותי רוקחות קלינית אחרים.

רוקחים מספקים שרותי "ניהול הטיפול תרופתי" כדי להוציא את המירב מתוך הטיפול התרופתי. הם עושים זאת ע"י זיהוי, מניעת ופתרון בעיות שנובעות מתרופות.

בעיות שנובעות מתרופות שרוקח יכול לאתר במהלך ייעוץ MTM כוללות:

  • תרופות שניתנות ללא סיבה נראית לעין (בעבר אולי היתה סיבה… אך לא בזמן הסקירה)
  • תרופות חסרות – החולה מדווח על בעיה, אך לא נמצאת תרופה מתאימה ברשימת התרופות שלו לטיפול בבעיה
  • תופעות לוואי – החולה מדווח על בעייה שהרוקח מזהה כתופעת לוואי של תרופה אחרת
  • הטיפול לא מתאים – החולה לא מגיב לטיפול כמצופה, לא נמצא ביעדים טיפוליים, או קיים טיפול תרופתי מתאים יותר למצבו כפי שמתאר ביום הסקירה.
  • מינון גבוה מדי – המינון שלוקח החולה גבוה מדי מסיבות שונות, לפעמים עקב גילו, או משקלו הנמוך, תפקודי כליה או כבד לקויים והתרופה אינה מתפנה כמצופה ולפעמים בגלל נוכחות תרופה אחרת שמגבירה את המנה בגוף ע"י עיכוב הפינוי שלה או מסיבות אחרות.
  • מינון תרופתי נמוך מדי – אם בגלל גיל, אינטראקציה עם תרופה אחרת , גנטיקה או כל סיבה אחרת.
  • החולה לא לוקח את התרופה כמו שהרופא רשם לו – אם מסיבות שקשורות במחיר התרופה, במחסור בשוק, או מפני שהחולה לא הבין, או בחר לקחת כמות שונה מזו שנקבעה לו וסיבותיו עמו.

שיטת ה MTM – ניהול הטיפול התרופתי – כוללת 5 מרכיבי ליבה:

  1. סקירה תרופתית מקיפה – של החולה שכוללת את כל ההסטוריה הרפואית שלו, התרופתית, כל צמחי המרפא שלוקח, תוספי תזונה ותכשירים ללא מרשם רופא. הסקירה כוללת דיווח על תופעות לוואי שהוא סובל מהן, הרגלים ואורחות חיים שיכולים להשפיע על הטיפול התרופתי ודיווח על מה הוא באמת לוקח ומדוע.
  2. רשומת תרופות אישית – הרוקח בונה לכל חולה "רשומת תרופות אישית" – זהו תיק תרופות, מסודר לפי הסיבות ללקיחת התרופות, וכולל את המידע הנחוץ לגבי אופן לקיחת כל תרופה, מי הרופא שרשם אותה וממתי. רשומה זו משמשת את החולה בהמשך דרכו בבואו לכל רופא מקצועי או בעל מקצוע רפואי אחר, שאינו נגיש לתיק התרופות האישי של החולה.
  3. תכנית לניהול התרופות – הרוקח מבצע ניתוח לאיתור בעיות שנובעות מתרופות, מבצע תעדוף של הבעיות היותר משמעותיות, ובונה תכנית חדשה לטיפול באותן בעיות או מניעתן. התכנית יכולה לכלול המלצות לרופא לשינוי מינון, או הוספת תרופה כמו גם הפחתה של תרופה ולצידה שינוי אורחות חיים.
  4. התערבות או הפנייה – בשלב זה, לעתים קרובות, הרוקח יוצר קשר עם הרופא המטפל, מציג לפניו את התכנית ודן איתו באשר ליישומה, במיוחד במה שקשור בתרופות מרשם. חלק מההתערבויות כולל המלצות לגבי תכשירים ללא מרשם, או תוספי תזונה שהרופא לא תמיד מודע לקיומם ברשומת התרופות של החולה, והביצוע הינו בידי החולה (הפסקה או התחלת טיפול)
  5. תיעוד ומעקב – מסירת ה"תכנית לניהול תרופות" (סעיף 3 למעלה) לחולה, הכוללת את ההתערבות או ההפנייה (סעיף 4 למעלה) איננה ערובה לכך שה MTM ישיג את יעדו למיקסום תוצאות הטיפול התרופתי. המרכיב החמישי והאחרון בתהליך ה MTM כולל תיעוד בצורה אחידה של המידע שנאסף, ניתוח הבעיות שנובעות מתרופות והצגת התכנית, וכן קשר רציף עם החולה ועם רופאיו. המעקב, במקרה שלנו לחצי שנה כולל ליווי בביצוע התכנית ותגובה לתופעות או שינויים שקורים בעקבות יישום התכנית, אלה שצפויים ואלה שאינם צפויים.

למאמרים מדעיים שפורסמו בנושא MTM

תהליך ניהול הטיפול התרופתי – ה MTM – כולל אצלנו את השלבים הבאים:

  1. איסוף המידע – שלב זה מתבצע בד"כ לפני הפגישה הראשונה. המטופל ממלא טפס מובנה ומספק לרוקח היועץ את כל המידע הסובייקטיבי שקשור לטיפול בתרופות מרשם וללא מרשם, צמחי מרפא ותוספי תזונה. למידע הסובייקטיבי הוא מצרף מידע אובייקטיבי כמו  סיכומי מחלות ותוצאות בדיקות מעבדה אחרונות.
  2. הרוקח בונה את רשומת התרופות, מנתח את המידע שקבל מאתר בעיות שנובעות מתרופות,ובונה תכנית לניהול הטיפול התרופתי.
  3. פגישה ראשונה – המטופל נפגש עם הרוקח. הרוקח מוסר את רשומת התרופות האישית ואת תכניתו לניהול התרופות של החולה. בהמשך, , אם המטופל נתן לכך אישור, הרוקח יוצר קשרעם הרופאים הרלוונטים דן איתם ומסכם איתם את התכנית להטמעת ההמלצות.
  4. מעקב ותיעוד – המטופל מדווח על התקדמות יישום התכנית, על תחושותיו ושיפור במדדים קלינים ואיכות חיים.

לקביעת פגישת ייעוץ במרכז לייעוץ תרופתי ניתן להתקשר אפילו עכשיו ל 077-2342-985 )מענה אנושי 24 שעות ביממה) או ליצור קשר דרך האתר "צור קשר".

בעיות שנובעות מתרופות

בעיות שנובעות מתרופות הן המטרה של כל ייעוץ תרופתי. במהלך הייעוץ, מאתר הרוקח הקליני בעיות שנובעות מתרופות, על פי הגדרה מובנית שהציע ארגון הרוקחים האמריקאים, כחלק  מתהליך הMTMההמלצות בסיום התהליך, ניתנות במטרה להקטין או למנוע את אותן בעיות שאותרו.

Drug related problems

הבעיות שהוגדרו לראשונה ע"י לינדה סטרנד ב 1990,יכולות לכלול:

1 בעייה שהחולה מתאר, ושאין לה פתרון ברשימת התרופות שלו. למשל, הוא מדווח על כאבים מבלי שתהיה לו תרופה נוגדת כאבים ברשימה.

2 תרופה שנמצאת ברשימה, אך אין לה מחלה ידועה. למשל חולה שמקבל פרוזק שנים רבות, ולא יודע למה.

3 מינון יתר של תרופה – אם בגלל נוכחות של תרופות אחרות, ואם בגלל מצבו הקליני של המטופל, או גילו, מינו או כל סיבה אחרת שמחייבת הורדת מינון.

4 מינון חסר של תרופה – אם בגלל שמצבו של החולה, תרופות אחרות, משקל או גיל שמחייבים הגדלת המינון, או מפני שניתן מינון התחלי פעם, שהיה צריך להשתנות במשך הזמן וזה לא קרה.

5 תרופה לא אפקטיבית – תרופות שלמרות שנלקחות, המטופל לא מגיע לייעדים הקלינים הנדרשים. לדוגמא: טיפול ביתר לחץ דם שלא מביא את לחץ הדם ליעד הנדרש, או טיפול להורדת סוכר כשה HA1C נשאר גבוה.

6 תופעות לוואי של תרופות – החולה משלשל, משתעל או סובל מעייפות. החולה סובל מאין אונות  או מנשירת שער, תופעות שלא אמורות להיות, ואפשר לחשוד שהן נובעות מהתרופות הנלקחות. במקרים רבים, החולה מקבל תרופה נוספת לטיפול בתופעת הלוואי, במקום לשנות את התרופה שגורמת לתופעה. בהנחה שאפשר.

7 בעיות של היענות או דבקות – כאשר המטופל לא לוקח את התרופה כמו שהרופא רשם לו – יש לו כמובן כל מיני סיבות משלו. לפעמים הסיבות כלכליות, כי התרופות יקרות והוא חוסך. לפעמים הבעייה היא זמינות – לא היה בבית מרקחת ולא היה לו כח ללכת לשם פעם נוספת. לפעמים בגלל תופעות לוואי או כל נימוק אחר. יש גם לקיחה לא נכונה כאשר לוקחים את התרופה אחרי האכל על בטן מלאה  שצריך לקחת לפני האכל על בטן ריקה, או לוקחים בערב תרופה שצריך לקחת בבקר ולהפך ובכך מפחיתים את היעילות של התרופה.

לרשימת הרצאות בנושא הקליקו כאן

 

מחירים 

ניתן לקבל מענה ללא תשלום, על שאלה בודדת לתרופה בודדת בפורום שלנו, ראו למעלה בתפריט. לסקירה של רשימת תרופות אנו נותנים שני מסלולים:

  • מסלול מהיר ללא הכנה, שיחת זום של שעה שבמהלכה אתם מעבירים את המידע ואת השאלה והרוקחת מכוונת אתכם לאיתור בעיות שנובעות מתרופות והפתרונות להם.
  • מסלול של פרויקט MTM שכולל העברת המידע מראש לרוקחת, עבוד המידע מתוך התייחסות לנחיצות כל התרופות והתוספים, בטיחותם, יעילותם ודרך המתן שלהם. בסוף התהליך נפגשים בזום או פנים אל פנים להעברת המידע והצגת ההמלצות. כל הייעוץ נמסר לכם בכתב, כולל מכתבים על פי הצורך לרופאים המטפלים.

הפרטים על המחירים של כל מסלול נמצאים  כאן

להורדת טופס לקראת ייעוץ תרופתי הקליקו כאן, להזמנת ייעוץ החזירו את הטופס מלא וחתום לפי הפרטים שבסופו.

 

 

מטופלים בתרופות כרוניות, שמרגישים צורך לדעת יותר על תרופותיהם, להבטיח שכולן נחוצות, לוודא שהן בטוחות, שהן יעילות ונלקחות נכון.

מטופלים שחוששים שהתרופות מתנגשות להם, מטופלים שנוספה להם תרופה (או מחלה), והכל השתנה, או שיצאו מבית חולים לאחרונה. תפקידנו לאתר את ההתנגשויות, ובעיות אחרות שנובעות מתרופות, ולוודא שכל התרופות והתוספים מנוהלים לטובתך.

תופעות לוואי יכולות לגרום להפסקת טיפול תרופתי חיוני. תפקידנו לאתר אותן כמו גם בעיות אחרות שנובעות מתרופות ולהציע לכם ולרופאיכם פתרונות מתאימים, ובכך להבטיח שהטיפול בסוף הייעוץ שלנו, יהיה האופטימלי, ועל פי מצבכם הקליני באותה עת

סיכום: קהל היעד: לוקחי תרופות, או נותני תרופות שמעונינים בשדרוג הטיפול התרופתי לטובתם.

החזון שלנו הוא ש"המרכז לייעוץ תרופתי אישי" יתן מענה לאותם צרכני תרופות בישראל שחוששים, שאינם מבינים מספיק וגם אלה שמבינים מאד, אך מבקשים לנהל את הטיפול התרופתי שלהם בצורה מיטבית ומתוך מיזעור הבעיות שנובעות מהתרופו שלהם.

אנו מקווים שהשרות יהיה בעתיד התשובה לאותם רופאים שרוצים שמטופליהם יזכו לסקירת תרופות לאבטחת בטיחות הטיפול בעת הוספת או הורדת תרופה, או מיד לאחר יציאה מאשפוז, או לפחות פעם בשנה, (לפי נוהל 03/2013), אך לא מסוגלים לתת את השרות הנ"ל, בעיקר בגלל קוצר זמן, אך גם מתוך הבנה שזוהי המומחיות שלנו.

החזון הוא שכל מטופל יקבל את הסקירה התרופתית שלו, בזמן המתאים לו, במקום המתאים מתוך שמירה על פרטיותו, וברמה גבוהה ביותר של מקצועיות ומחוייבות.

החזון שלנו הוא שהשרות יהיה בסופו של יום חלק מ"סל הבריאות" סל השרותים שהמדינה תציע למבוטחיה, ושבעתיד המבטחים יעזרו ללקוחותינו אם ע"י כיסוי עלות הייעוץ, ואם ע"י העסקתינו בשירותם, מתוך הבנה שיש כאן רק מרוויחים:

החולה, הרופא, המבטח והמדינה.